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Team Update 10 

General 

A note to the Community about G427 changes 

Rule G427 was originally written to clearly and unequivocally protect robots while they are 
ASCENDING (climbing), however due to the tight nature of the SUBMERSIBLE ZONE and the limited 
space for teams to collect SAMPLES and score SPECIMENS we have heard from many teams and 
volunteers (and seen ourselves) that this rule is not working as intended. Because of this, we are 
modifying the wording of G427 and adding an additional exception.   

For the original G427, many teams who were genuinely just trying to continue to collect SAMPLES 
and score SPECIMENS and were not interfering with ASCENDING robots were penalized due to 
incidental contact, and we realized and were uncomfortable with the potential to attempt to gain 
benefit from forcing opponents to violate G427 which forces referees into the less comfortable, and 
less predictable, situation of having to rule on robot intent in regards to potential G210 violation. 

The addition of exception ‘B’ to G427 is intended to further define a condition where we believe a 
robot is unlikely to be attempting to ASCEND and therefore does not need G427 protections. This 
exception will allow robots which wish to continue to collect SAMPLES and score SPECIMENS to 
continue doing those things in the last 30 seconds with lower risk of accidentally incurring G427 
penalties, devalue strategies aimed at attempting to force a G427 violation, and reduce the number of 
subjective calls our referees are asked to make.  

We know this change will not resolve all issues caused by the tight field layout, and there is no perfect 
fix, but we hope this change and this transparency behind the intent of the change will help teams and 
volunteers understand both what changed and why.  
  



 

Team Update 10 January 16, 2025 2 of 3 

 

Competition Manual 

Section 11.4.5 ROBOT Interaction 

G427    Climbing ROBOTS are protected. In the last 30 seconds of the MATCH, a ROBOT may not contact 
(either directly or transitively through a SCORING ELEMENT CONTROLLED by either ROBOT and 
regardless of who initiates contact) an opponent ROBOT if any part of either ROBOT is in the 
opponent’s ASCENT ZONE. Exceptions to this rule are as follows: 

A. Contact occurring while both ROBOTS have achieved met the scoring requirements to achieve 
LEVEL 2 or LEVEL 3 ASCENT. 

B. Contact occurring with an opponent ROBOT who is extending more than approximately 7 inches 
(i.e. roughly the length of two SAMPLES) into the SUBMERSIBLE ZONE as measured from the 
barrier. 

Violation: MAJOR FOUL plus the affected ALLIANCE ROBOT is awarded a LEVEL 3 ASCENT. 

Figure 11-1 Protected and not protected ROBOTS 

 

The intent of exception A is that teams should be aware that the SUBMERSIBLE 
ZONE is a constrained space and ROBOTS swinging during their ASCENT may 
contact each other and teams should design their ROBOTS to be resilient to 
incidental contact.   

The intent of exception B is to allow minor extensions into the SUBMERSIBLE 
ZONE while attempting to ASCEND while also allowing incidental contact 
between longer mechanisms. 
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Figure 11-2 Examples of contact resulting in no violation to either ROBOT 

 

Figure 11-3 Examples of contact resulting in violations to offending ROBOT 

 

ROBOTS that are attempting to play defense within the SUBMERSIBLE ZONE or 
the ASCENT ZONES during the last 30 seconds of the MATCH are likely to incur 
penalties.  
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