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Revision History 
Revision Description 
V25-26.1 Initial 2025-26 Season Release 

 

Questions 

Q1. The Lead Robot Inspector passes a ROBOT during inspection. On the field, the Head Referee 

states that it violates the rules and refuses to allow the ROBOT to compete. Who makes the final 

decision to allow the ROBOT to compete? 

A. Lead ROBOT inspector 

B. Event Director 

C. Head Referee 

D. FIRST Technical Advisor 

 

Q2. Exactly one ROBOT main power switch must control all power provided by the ROBOT main 

battery pack. 

A. True 

B. False 

 

Q3. The maximum allowed number of DC motors on a ROBOT is: 
A. 4 
B. 6 
C. 8 
D. 12 

 
Q4. A team shows up at inspection with a grounding wire that drags on the playing field. They explain 

their design is to ground the robot to the playing field floor to protect against electrostatic 

discharge (ESD). Is this legal? 

A. Yes 

B. No 

 

 Important: All volunteers supporting events in the United States and 
Canada must be screened and assigned using the Volunteer 
Management System and are required to complete their certification test 
using the online volunteer certification system.  
 
This test is provided publicly for team use and Volunteers outside of 
North America without a FIRST Dashboard Account use this document to 
self-certify.  

http://training.firstinspires.org/
https://ftc-resources.firstinspires.org/ftc/volunteer/lead-queuer-test
https://ftc-resources.firstinspires.org/ftc/volunteer/lead-queuer-test
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Q5. Possessed pre-loaded game elements may extend outside the 18 in. (45.70 cm) cube starting 
volume constraint. 

A. True 
B. False 

 

Q6. Electrically grounding the ROBOT Control System electronics to the frame of the ROBOT is 
permitted using an unmodified REV Robotics, SWYFT Robotics, or AndyMark Resistive Grounding 
Strap.  

A. True 
B. False 

 
Q7. The maximum allowed number of servos on a ROBOT is 

A. 6 
B. 8 
C. 10 
D. 12 

 
Q8. The following are required for a ROBOT SIGN to be legal (select all that apply) 

A. Must be placed on two surfaces of the ROBOT, ≥90 degrees apart 
B. Contain the team number, with numbers approx. 2.25 in. (5.70 cm) tall 
C. Numbers must be stacked vertically 
D. Numbers can be powered to illuminate/reveal numbers 
E. Sign must indicate alliance color, with a solid red or blue background 

 
Q9. Allowed exceptions to the maximum 18 in. (45.70 cm) cube ROBOT starting size constraint 

include (select all that apply): 

A. Pre-loaded game elements may extend outside the starting size constraint.  

B. The ROBOT SIGN may extend outside the starting size constraint. 

C. Flexible materials may extend up to 0.25 inches (0.65 cm) beyond the starting size 

constraint. 

D. COMPONENTS used strictly for decoration may extend outside the starting size constraint. 

 

Q10. A secondary ROBOT power switch downstream of the main power switch is allowed. 

A. True  

B. False 

 

Q11. Powered USB hubs can only be powered through (select all that apply) 
A. An approved COTS battery pack per rule R602 
B. The ROBOT main battery 
C. The 5V auxiliary on the REV Expansion Hub or REV Control Hub 
D. Regulated voltage from a CUSTOM CIRCUIT 
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Q12. Rule R105 limits horizontal ROBOT expansion to a maximum of 
A. 18 in. x 18 in. (45.70 cm x 45.70 cm) 
B. 24 in. x 24 in. (69.95 cm x 69.95 cm) 
C. 20 in. x 42 in. (50.80 cm x 106.70 cm) 
D. 30 in. x 50 in. (76.20 cm x 127.00 cm) 

 
Q13. A ROBOT is placed in the horizontal size boundary to be inspected. The ROBOT includes an arm 

that, if completely extended, exceeds the horizontal limit. However, the team can demonstrate that 
software will keep the arm within the horizontal limit. Does this ROBOT satisfy the rule and pass 
inspection? 

A. Yes 
B. No 

 
Q14. Motor control wires must use consistent color coding with different colors used for the positive 

(red, white, brown, or black with a stripe) and negative/common (black or blue) wires.  
A. True  

B. False 

 

Q15. A team has rule compliance problems with their ROBOT; what should you do? 

A. If the problems are major, kindly tell them that they have an incomplete inspection and 

should come back when they have fixed the problems. 

B. Suggest that they get help from an experienced team. 

C. Collaborate with the team to help them come up with a few possible solutions that will fix 

their problem. 

D. All of the above. 

 

Q16. For which portions of inspection can the ROBOT provide powered assistance to meet the 
requirements? (select all that apply) 

A. STARTING CONFIGURATION size limit 

B. Horizontal expansion limit 

C. Vertical expansion limit 

D. ROBOT SIGN visibility 

 

Q17. Which of the following are allowed on a ROBOT (Select all that apply) 

A. Gas springs. 

B. Air-filled (pneumatic) wheels. 

C. Ratcheting devices (wrenches, bearings, etc.). 

D. COTS swerve drive modules. 
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Q18. A servo extension wire (not integrated into the servo) is found to have one white and two black 

wires in its bonded ribbon. Which of the following criteria must be met in order for that extension 

wire to be legal? (select all that apply) 

A. The wire must be 22AWG or greater. 

B. The servo must have integrated wires of the same (or reasonably similar) color. 

C. The wires must have a clip-on ferrite near the connection point. 

D. The extension wire cannot be plugged into a Servo Power Injector because that raises the 

voltage above SIGNAL LEVEL and color coding exceptions no longer apply. 

 

Q19. A ROBOT has a device that projects a very narrowly focused beam of light (e.g. a laser) in order to 

aim their ROBOT effectively. Which of the following statements is true: 

A. The device is legal, as long as the device doesn’t violate R203 part I. 

B. The device is legal, as long as the light doesn’t flash greater than 2Hz. 

C. The device is illegal, as R717 part C says lasers must be in the non-visible spectrum. 

D. The device is legal, as the device clearly says it’s Class 1 on the device (R717 part B) 

 

Q20. An inspector notices that a team is using a Control Hub and an Expansion Hub, and on the Control 

Hub there is an I2C LED controller plugged in (all of which is perfectly legal). The LEDs draw a 

significant amount of power, so an additional power source is required by the device. Which of the 

following statements are True? (select all that apply) 

A. Power from the +5 Aux port on the Expansion Hub may be used to provide 5V to the LEDs. 

B. An external USB battery pack can be used to provide power for the LEDs. 

C. A Servo Power Injector (REV Servo Hub, etc…) can be used to provide 6V for the LEDs. 

D. Power from the 12V main power can be used to provide power for the LEDs. 
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Answer Key  

Question 
Correct 

Response 
Explanation Rule 

Q1 C 

The Head REFEREE has the ultimate authority in the ARENA during 
the event. However, it should be noted that the HR should not be re-
evaluating the inspection checklist, but looking at G rules (notably 
oversized, not identifiable, safety, unable to INIT an OpMode, etc). 
Regardless, if possible, HR/FTA/LRI and team should make good 
faith efforts to resolve the issue before making a final 
determination and provide the team tips for resolution. 

Section 
3.3 & 
Section 
10.7 

Q2 A 
Exactly one main power switch must control all power provided by 
the ROBOT battery pack to all power regulating devices on the 
ROBOT (except as specified by R602) 

R609  

Q3 C 
A ROBOT may not have more than 8 motors and 10 servos from the 
allowable actuator lists per R501 and R502 for all MECHANISMS 
used in all configurations. 

R503 

Q4 B 
no ROBOT COMPONENTS or MECHANISMS are designed to 
electrically ground the ROBOT frame to the FIELD. 

R611.C 

Q5 A 
pre-loaded SCORING ELEMENTS may extend outside the starting 
size constraint 

R101.A 

Q6 A 

 

R611 

Q7 C 
A ROBOT may not have more than 8 motors and 10 servos from the 
allowable actuator lists per R501 and R502 for all MECHANISMS 
used in all configurations. 

R503 

Q8 A, B, E 
C is disallowed by R403.C “numbers may not be vertically stacked” 
D is disallowed by R403.E “cannot be powered or rely on power 
from any sources to illuminate/reveal numbers.” 

R401, 
R402, 
R403 

Q9 A 

In the STARTING CONFIGURATION (the physical configuration in 
which a ROBOT starts a MATCH), the ROBOT must be fully self-
contained within an 18 in. (45.70 cm) wide, by 18 in. (45.70 cm) 
long, by 18 in. (45.70 cm) high volume. The only exception is that: 
A. pre-loaded SCORING ELEMENTS may extend outside the starting 
size constraint. 

R101.A 

Q10 A 
secondary power switches can be used on the 12V line 
downstream of the main power switch. There is no requirement 
that it be among the allowed main power switches. 

R609.C 

http://ftc.game/cm-html#R609
http://ftc.game/cm-html#R503
http://ftc.game/cm-html#R611
http://ftc.game/cm-html#R101
http://ftc.game/cm-html#R611
http://ftc.game/cm-html#R503
http://ftc.game/cm-html#R401
http://ftc.game/cm-html#R402
http://ftc.game/cm-html#R403
http://ftc.game/cm-html#R101
http://ftc.game/cm-html#R609
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Q11 A, C 

Powered USB hubs used on the ROBOT can only be powered 
through one of the following ways:  
A. an approved COTS USB battery Pack per R602, or  
B. the 5V auxiliary power port on the REV Expansion Hub or REV 
Control Hub. 

R617 

Q12 A 
After the start of the MATCH, ROBOTS may expand horizontally but 
must remain within a fixed 18 in. (45.70 cm) by 18 in. (45.70 cm) 
when fully expanded per G414. 

R105.A 

Q13 B 

After the MATCH has started, ROBOTS may expand beyond the 
STARTING CONFIGURATION but are still subject to sizing 
constraints relative to the ROBOT, based on the initial STARTING 
CONFIGURATION. ROBOTS must be physically constrained to fit 
within these limits without the use of software. 

R105 

Q14 B 
All non-SIGNAL LEVEL wiring with a constant polarity (i.e., except 
for outputs of motor controllers…). Motor wires are therefore 
exempt from this rule. 

R616.C 

Q15 D 
It is important that an inspector does give a few tips on how to 
solve the inspection issues. An inspector is there to help the team 
get passed! 

 

Q16 A 

In the STARTING CONFIGURATION, ROBOTS must be fully self-
supported (i.e., does not exert force on the sides or top of a sizing 
tool). ROBOTS may accomplish this using any combination of:  
A. mechanical means while powered-off, and/or  
B. initializing an OpMode that pre-positions servos and motors to a 
desired stationary position. OpMode may control motors and 
servos to hold their position to maintain the STARTING 
CONFIGURATION. 

R102 

Q17 B, C 
A is illegal per R207, D is illegal per R303 as swerve modules are 
multi-DoF and there are no exceptions for them. 

R207, 
R303 

Q18 A, B 
Servo extension wires must be 22AWG or greater, and color coding 
requirements are exempted if the original integrated wires are of 
the same color. 

R616, 
R615 

Q19 C Per R717, lasers must be in the non-visible spectrum. R717 

Q20 D 
Option A violates R619 part A since power is being sourced from a 
different device than the hub the I2C is plugged into. Option B 
violates R602 part E. Option C violates R619 part C. 

R619, 
R602 

 

http://ftc.game/cm-html#R617
http://ftc.game/cm-html#R105
http://ftc.game/cm-html#R105
http://ftc.game/cm-html#R616
http://ftc.game/cm-html#R102
http://ftc.game/cm-html#R207
http://ftc.game/cm-html#R303
http://ftc.game/cm-html#R616
http://ftc.game/cm-html#R615
http://ftc.game/cm-html#R717
http://ftc.game/cm-html#R619
http://ftc.game/cm-html#R602
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